Komentar za novi prijedlog Zakona o sjemenu

Poštovani,

Zbog učestalih neistinitih komentara u javnosti koje pojedine udruge daju medijima i na taj način uzurpiraju medijski prostor namećući isključivo svoje neargumentirano mišljenje osjećamo obvezu kao nacionalni domaći proizvođač sjemena reći istinu o prijedlogu novog zakona.

Prijedlogom Zakona rješava se cijeli niz aktivnosti za koje su postojale određene nejasnoće u trenutno važećem zakonu i pripadajućim Pravilnicima. Donošenjem novog zakona omogućit će se domaćim proizvođačima sjemena i sadnog materijala trženje i korištenje zdravog i kvalitetnog reprodukcijskog materijala. Smatramo da je Zakon u ovom obliku obuhvatio sve moguće aspekte poljoprivrednog reprodukcijskog materijala uključujući i najmanje i najosjetljivije među njima a to su naši mali poljoprivredni proizvođači i mala obiteljska gospodarstva.

Žalosno je da u do sadašnjem javnom prostoru u vezi predmetnog nacrta nije bilo uključenja i drugih sugovornika koji se bave oplemenjivačkim radom i sjemenarskom proizvodnjom. Iščitavajući Zakon vidljivo je da Ministarstvo poljoprivrede ide u susret malih proizvođača kojima ne nameće nikakva nova ograničenja, nego dapače omogućuje ukoliko oni žele proširenje njihove djelatnosti na komercijalizaciju nacionalnog blaga. Izrazito su ostale zamijećene izjave u javnosti u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvoda. Moramo naglasiti da u predmetnom Zakonu nismo uočili nikakve nedorečenosti ili zabrane po pitanju proizvodnje vlastitog sjemena na vlastitom gospodarstvu za stare autohtone sorte.

Naše drage „kumice“ kao i njihovi potomci prema svemu navedenom i dalje će moći generacijama proizvoditi svoje sjeme odnosno njihove plodove i plasirati ga na tržište.

Zbog svega navedenog izražavamo punu potporu novom Zakonu i napominjemo kako stojimo na raspolaganju za nastavak suradnje i rješavanja gorućih pitanja u Hrvatskom oplemenjivanju i sjemenarstvu.

S poštovanjem,

Agrigenetics d.o.o.

2021-01-29T14:42:40+00:00